17. mars 2021 - kl. 08:00Rune Jakobsen

Ny-Ålesund ligger på 79 grader nord og huser forskningsstasjoner med forskere fra over 10 ulike nasjoner. Nå har VELUX Commercial Bramo levert branngardin til det som er verdens nordligste bosetning.

 

Sikkerhet er kanskje spesielt viktig på små steder med langt til andre folk, og brannsikkerhet er ingen unntak. På helårsbasis ligger innbyggertallet i Ny-Ålesund på omkring 30-35 personer, på sommerhalvåret kan antallet øke opp til 120. Bosetningen inkluderer egen flyplass, kaianlegg, postkontor, en liten kafé og suvenirbutikk, i tillegg til forskningsstasjoner og boliger for innbyggerne.

 

– Det var en branngardin ved en resepsjonsluke i tilknytning til messa som skulle monteres og igangsettes. Dette vil sikre at brann ikke sprer seg like raskt til alle områder dersom det skulle oppstå. Montasjen var ganske standard på dette prosjektet, men lokasjonen var spektakulær og ganske isolert. Jeg tror det er mange som ikke vet at vi i VELUX Commercial Bramo leverer tjenester i hele Norge, også på Svalbard, sier el-installatør Håkon Olsen, som fikk gleden av å utføre det spennende oppdraget.

 

Været bestemmer

Tilkomsten på dette prosjektet hadde noen utfordringer som ikke er like gjeldene de fleste andre steder, været måtte spille på lag for at både materiell og personell skulle komme på plass. Det ble imidlertid hjemkomsten det gikk hardest utover, den ble pushet omkring en uke. Oppdraget ble utført, men det ble også ekstra tid og mulighet for å oppleve Ny-Ålesund.

 

–  Jeg ble advart om at jeg kunne bli værfast, og måtte belage meg på å være en uke eller to lenger enn planlagt. Litt hell i uhell der at det ble tilfelle. Det ble en del tid til overs, så byggeplassen ble blant annet ryddet ekstra før overlevering. I tillegg ble det tid til å kjøre litt snøskuter og oppleve de flotte omgivelsene, så det hele ble en veldig positiv opplevelse.

Det er ikke hver dag en får ha utsikt til avansert forskningsutstyr og vill natur fra soveromsvinduet. Vanligvis når vi leverer brannsikrende tjenester innebærer det ikke tilgang til så flotte områder. Forhåpentligvis blir det flere av disse oppdragene som byr på litt uvante utfordringer fremover, avslutter Olsen.